09/07/2021

ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΕΝΑΣ ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΙΔΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Ο πόνος στα πόδια είναι ένας από τους πιο συχνούς πόνους του γενικού πληθυσμού, ο οποίος επηρεάζει αρνητικά, τόσο τη σωματική λειτουργία, όσο και την ποιότητα ζωής. Αυτό συμβαίνει γιατί τα πόδια μας φέρουν κυριολεκτικά το βάρος της καθημερινής εργασίας και ρουτίνας. Λάθος πάτοι και τακούνια, παρατεταμένη όρθια στάση, παπούτσια που δεν μας “κάνουν καλά”, είναι μερικοί από τους συνήθεις κινδύνους για τον πόνο των ποδιών.

Ως εκ τούτου, πάρα πολλοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σχετικά με τα κάτω άκρα, είτε λόγω της φύσης της δουλειάς τους (π.χ. ορθοστασία), είτε εξαιτίας κακής ποιότητας και λανθασμένου σχεδιασμού στα παπούτσια εργασίας. Γι’ αυτό ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.

Παπούτσια εργασίας: Κατηγορίες και χαρακτηριστικά

Σε γενικές γραμμές τα παπούτσια που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τον χρήστη από τραυματισμούς που μπορεί να προκύψουν εν ώρα εργασίας, χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

Η βασική κατασκευαστική διαφορά αυτών των κατηγοριών έγκειται στο προστατευτικό κάλυμμα των δακτύλων (toe-cap), ένα κομμάτι μετάλλου ή δέρματος που υπάρχει για να ενισχύσει την προστασία του ποδιού. Η παρουσία του toe-cap λοιπόν και οι προστατευτικές του ιδιότητες, που ελέγχονται και αξιολογούνται στο εργαστήριο κατά την κατασκευή, είναι κι αυτή που καθορίζει συνήθως το είδος της κατηγορίας.

Όσον αφορά τα υποδήματα ασφαλείας, πρόκειται για μια μεγάλη, εξαιρετικά σημαντική ενότητα που θα αναφερθεί παρακάτω. Πέρα από αυτό όμως, όλες οι κατηγορίες φέρουν κάποια χαρακτηριστικά, που είτε είναι απαραίτητα για έναν χώρο εργασίας, είτε υποβοηθούν στην καθημερινότητα. Τα υποδήματα εργασίας λοιπόν μπορούν να είναι:

Παπούτσια εργασίας: Οι 3 κατηγορίες

Οι κατηγορίες αυτές προκύπτουν από ISO πρότυπα που καθορίζουν τις απαιτήσεις για τον σχεδιασμό των παπουτσιών που προορίζονται για την προστασία των ποδιών. Αυτά είναι τα:

  1. EN ISO 20347 – Για τα επαγγελματικά παπούτσια
  2. EN ISO 20346 – Για τα προστατευτικά παπούτσια
  3. EN ISO 20345 – Για τα παπούτσια ασφαλείας

Οι τρεις αυτές κατηγορίες ταξινομούνται σε δύο κλάσεις. Η πρώτη κλάση αφορά τα υποδήματα που είναι κατασκευασμένα από δέρμα ή άλλα υλικά. Η δεύτερη κλάση αφορά υποδήματα που είναι κατασκευασμένα από καουτσούκ ή πολυμερή.

Επαγγελματικά παπούτσια:

Τα επαγγελματικά παπούτσια δεν είναι υποχρεωτικό να έχουν ατσάλινα ή συνθετικά toe-cap. Οφείλουν να είναι όμως αντιστατικά και να έχουν αντοχή στην απορρόφηση και τη διείσδυση του νερού.

Προστατευτικά παπούτσια:

Τα προστατευτικά υποδήματα είναι ενισχυμένα με toe-cap που εξασφαλίζουν την προστασία του ποδιού. Πιο συγκεκριμένα, μπορούν να δεχτούν πρόσκρουση ενέργειας τουλάχιστον 100 J και πίεση της τάξεως των 10 kN.

Παπούτσια ασφαλείας:

Τα υποδήματα ασφαλείας είναι απαραίτητο να διαθέτουν toe-cap που εξασφαλίζουν την προστασία του ποδιού. Πιο συγκεκριμένα, μπορούν να δεχτούν πρόσκρουση ενέργειας τουλάχιστον 200 J και πίεση της τάξεως των 15 kN.

Παπούτσια εργασίας: Χαρακτηριστικά

Όπως προαναφέρθηκε, τα παπούτσια που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή εργασία οφείλουν να φέρουν και κάποια χαρακτηριστικά για να μπορούν να προσφέρουν την κατάλληλη προστασία σε κάθε υπάλληλο και σε κάθε χώρο εργασίας. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τα πιο βασικά χαρακτηριστικά τους.

Ελαφριά υποδήματα

Το βάρος των παπουτσιών εξαρτάται κυρίως από το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται. Τα ελαφριά παπούτσια μετατοπίζουν την υπερβολική πίεση κατά τη μετακίνηση ή την ορθοστασία. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται επίσης οι αστράγαλοι, τα γόνατα και η μέση.

Επίσης, τα υλικά που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι διαπνέοντα, που επιτρέπουν την εισαγωγή και την κυκλοφορία του αέρα. Τα παπούτσια που είναι κατασκευασμένα από δέρμα, επιτρέπουν κι αυτά την κυκλοφορία, αλλά είναι λιγότερο διαπνέοντα από άλλα συνθετικά υλικά. Τα πιο βασικά τους οφέλη τους είναι:

Στον Molossos θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από ελαφριά παπούτσια, όπως τα Cofra Chuck S3, Cofra Cregan S3 ή τα Helly Hansen Luna Soft Toe 01.

Βαριά υποδήματα

Συνήθως κατασκευάζονται από δέρμα και αν και είναι πιο απαιτητικά στις κινήσεις τους, τα βαριά παπούτσια εργασίας προσφέρουν όμως πολύ μεγαλύτερη προστασία. Σκεφτείτε τα μπουφάν. Άλλη προστασία μπορεί να προσφέρει ένα επαγγελματικό μπουφάν με έξτρα δερμάτινη επένδυση ή και γούνα που προστατεύει από το κρύο, και άλλη προστασία μπορεί να προσφέρει ένα μπουφάν από πολυμερή. Το ένα το χρησιμοποιούμε για το βουνό ή τα χιόνια και το άλλο για το τρέξιμο. Ποτέ όμως το αντίθετο. Τα πιο βασικά πλεονεκτήματά τους είναι:

Στο κατάστημα του Molossos μπορείτε να βρείτε παπούτσια από εξαιρετικής ποιότητας δέρμα, όπως το μποτάκι ασφαλείας FTG Diana, το Cofra Electrical BIS SB ή το Cofra Evelyne S3.

Ανατομικά υποδήματα

Το πόδι, μαζί με τον αστράγαλο, πρόκειται για ένα πολύπλοκο σύστημα που αποτελείται από 28 οστά, 33 αρθρώσεις, 112 συνδέσμους, που ελέγχονται συνολικά από 34 μύες. Όλα αυτά λειτουργούν με σκοπό να παρέχουν στο σώμα υποστήριξη και ισορροπία, ενώ του προσφέρουν τη δυνατότητα της κίνησης.

Το πόδι είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να πατάει ελαφρά σε μαλακό έδαφος. Γι’ αυτό μάλιστα τα πόδια έχουν τις περίφημες καμάρες. Αυτό σημαίνει πως ένα δομικό ελάττωμα σε ένα υπόδημα μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα, ειδικά στις εργασίες που απαιτούν ορθοστασία ή έντονη κίνηση.

Τα ανατομικά παπούτσια λοιπόν ή καλύτερα, οι ανατομικοί πάτοι των παπουτσιών, είναι με τέτοιον τρόπο σχεδιασμένοι ώστε να εφάπτονται σωστά με όλο το πόδι, ενώ διαθέτουν ελαστικότητα που τους επιτρέπει να προσαρμόζονται και να κάμπτονται ανάλογα με το έδαφος και την κίνηση του ποδιού. Τα βασικά τους οφέλη είναι:

Στον Molossos τα περισσότερα παπούτσια εργασίας διαθέτουν ανατομικούς πάτους που ενισχύουν την κίνηση του ποδιού και ανακουφίζουν από τις απαιτήσεις στον χώρο εργασίας. Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στα παπούτσια Ducati (μάθετε περισσότερα εδώ) όπως τα Ducati Valencia S3 ή τα Ducati Sepang S3, της Cofra τα Evelyn S3 και Thunder S3 eco friendly. Εξαιρετικούς ανατομικούς πάτους επίσης διαθέτουν τα Helly Hansen Oslo Soft Toe 01 και Helly Hansen Ferrous Boot S3, είτε της FTG το Firebrand S3. Ανατομικούς πάτους που υποστηρίζουν την καμάρα διαθέτουν και τα παπούτσια της Payper.

Παπούτσια εργασίας με μέταλλα

Τα υποδήματα με μέταλλα, γνωστά και ως steel-toe παπούτσια, είναι τα υποδήματα ασφαλείας που διαθέτουν προστατευτική ενίσχυση στο μπροστινό μέρος (στα δάχτυλα) που προστατεύουν το πόδι από την πτώση αντικειμένων ή την πίεση. Όπου υπάρχουν βαριά υλικά ή αιχμηρά αντικείμενα που μπορεί να πέσουν ή να κυλήσουν στο πόδι ενός εργαζομένου, τα steel-toe παπούτσια είναι ανάμεσα στον απαραίτητο εξοπλισμό προστασίας (PPE). Τα βασικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν είναι:

Στο κατάστημα του Molossos θα βρείτε υποδήματα ασφαλείας με μεταλλική προστασία δακτύλων και μη μεταλλική προστασία πέλματος, όπως τα Get Texforce Low S1P και Get Force S3 της Payper ή το Sandal Boot S1P της Helly Hansen.

Παπούτσια εργασίας χωρίς μέταλλα

Η τεχνολογία των metal-free υποδημάτων, δηλαδή των παπουτσιών που δεν έχουν καθόλου μέταλλα, εξελίσσεται ραγδαία με στόχο να εξαλείψει, αν όχι τελείως αλλά σε μεγάλο βαθμό, τα πολύ βαριά παπούτσια. Προσφέρουν πολλαπλά οφέλη που αφορούν την καθημερινή εργασία σε πολλούς και διάφορους τομείς. Τέτοια οφέλη είναι:

Στον Molossos, ακολουθώντας πιστά τα πρότυπα προστασίας αλλά και τις τάσεις της τεχνολογίας, θα βρείτε παπούτσια εργασίας 100% metal-free, όπως τα Diana της FTG ή τα Electrical BIS SB για ηλεκτρολόγους της Cofra.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα παπούτσια ασφαλείας για τους ηλεκτρολόγους, δείτε το “Παπούτσια ασφαλείας για ηλεκτρολόγους: Πώς να προστατευτείτε σωστά“.

Αδιάβροχα υποδήματα

Σχετικά με το νερό -και τα υγρά γενικότερα- υπάρχουν ουσιαστικά δύο είδη υποδημάτων. Τα αδιάβροχα (waterproof), που είναι αδιαπέραστα από τη διείσδυση του νερού και τα υποδήματα που έχουν μεγάλη αντοχή στο νερό (water resistant), δηλαδή εμποδίζουν τη διείσδυση, αλλά μόνο μέχρι έναν βαθμό. Τέτοιου είδους παπούτσια:

Στον Molossos καλύπτουμε και αυτήν την ανάγκη με παπούτσια ασφαλείας, όπως το αδιάβροχο μποτάκι ασφαλείας της Cofra (Electrical BIS SB) και το Cregan S3, το μποτάκι Helly Hansen Raborra Trail Running Mid Cut και το μποτάκι ασφαλείας της Payper (Get Force S3).

Αντιολισθητικά υποδήματα

Τα αντιολισθητικά παπούτσια εργασίας είναι κατασκευασμένα από ειδικά υλικά και σχεδιασμένα με τέτοιον τρόπο ώστε να μειώνουν τα ατυχήματα από γλιστρήματα. Έχουν ένα ειδικό μοτίβο πέλματος που ενισχύουν την προστασία σε ολισθηρές επιφάνειες. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο χαρακτηριστικό για κλάδους που είναι πολύ εύκολο να έχουν ολισθηρές επιφάνειες, όπως ο τομέας των τροφίμων. Γι’ αυτό μπορούν και:

Αντιολισθητικά υποδήματα θα βρείτε και στον Molossos με τα παπούτσια εργασίας της Pelma: Nery S3, Olof S3, Kevin S3, Cupido S1P και Ariel S3.

Παπούτσια Ασφαλείας

Σύμφωνα με τον OSHA, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, τόσο τον αμερικάνικο όσο και τον ευρωπαϊκό, όταν ένας εργαζόμενος απασχολείται σε μια περιοχή όπου υπάρχει κίνδυνος από τα ακόλουθα: κυλιόμενα αντικείμενα ή αντικείμενα που πέφτουν, που μπορούν να διαπεράσουν τη σόλα προστασίας των ποδιών, ή εγκυμονούν κίνδυνοι από ηλεκτρισμό (ηλεκτρική εκφόρτιση, ηλεκτροπληξία), τότε ο εργαζόμενος υποχρεούται να φορά παπούτσια ασφαλείας.

Για να είναι πιο ξεκάθαρα, τόσο για τη βιομηχανία, όσο και για τον ίδιο τον εργαζόμενο, αυτού του είδους τα παπούτσια εργασίας φέρουν στον τίτλο τους έναν διψήφιο ή τριψήφιο κωδικό γραμμάτων και αριθμών, τα οποία καθορίζουν το πρότυπο ασφαλείας στο οποίο υπόκεινται.

Συνήθως ξεκινούν με το γράμμα S, που σημαίνει ότι έχουν toe-cap αντοχής σε ενέργεια 200J. Για να χαρακτηριστεί ένα υπόδημα ως ασφαλείας πρέπει να έχει απαραίτητα τα εξής χαρακτηριστικά: toe-cap των 200J, αντοχή στη διείσδυση (προστασία μεσαίας σόλας), μόνωση έναντι της θερμότητας ή του κρύου, απορρόφηση ενέργειας, ανθεκτική εξωτερική σόλα σε θερμή επαφή και ανθεκτικότητα στο νερό.

Οι πιο συχνές διαβαθμίσεις στα παπούτσια ασφαλείας είναι:

Γυναικεία παπούτσια εργασίας

Όταν αναφερόμαστε σε υποδήματα της εργασίας και ειδικότερα σε παπούτσια ασφαλείας, δεν ισχύει το “ένα κάνει για όλους”. Δεν ισχύει γιατί αυτά τα παπούτσια πρέπει να επιλέγονται με βάση την ασφάλεια, την άνεση, την υποστήριξη, αλλά και την αντοχή κι ανθεκτικότητα.

Για τις γυναίκες υπαλλήλους, το να βρουν το κατάλληλο παπούτσι για την εργασίας τους είναι ακόμα πιο δύσκολο. Κυρίως γιατί πολλοί προμηθευτές επιλέγουν να μην εισάγουν γυναικεία υποδήματα ασφαλείας, γιατί μια μεγάλη μερίδα εργοδοτών δεν γνωρίζουν ότι τα χρειάζονται, οπότε και δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση.

Το γυναικείο πόδι όμως είναι συνήθως πιο στενό και με υψηλότερη καμάρα συγκριτικά με των αντρών, που σημαίνει ότι χρειάζονται διαφορετικό σχέδιο για να είναι σωστή η εφαρμογή. Φυσικά, το κάθε πόδι είναι διαφορετικό, όπως και το ανεκτό επίπεδο άνεσης για τον κάθε άνθρωπο. Έχοντας όμως διαθέσιμα παπούτσια ασφαλείας ειδικά σχεδιασμένα για γυναίκες, αυτό συμβάλλει σημαντικά και στην ασφάλειά τους.

Στον Molossos στόχος μας είναι η ασφάλεια του εργαζομένου, ανεξάρτητα από το φύλο. Καλύπτουμε κάθε ανάγκη σε παπούτσια εργασίας και υποδήματα ασφαλείας, γι’ αυτό και σε εμάς θα βρείτε και γυναικεία υποδήματα εργασίας, όπως τα υποδήματα της Cofra: Alice S3, Body S1P, Malika S2 και Rose S3. (Μάθετε τα πάντα για την Cofra από εδώ.****)

Πώς να διαλέξετε τα κατάλληλα παπούτσια εργασίας

Είτε χρειάζεστε casual παπούτσια για τη δουλειά σας, είτε υποδήματα ασφαλείας, σίγουρα θέλετε να κάνετε μια καλή επιλογή για να μπορείτε να είστε όλη την ημέρα άνετοι. Γιατί πολύ απλά, το ιδανικό παπούτσι μπορεί να κάνει τη διαφορά στην καθημερινότητα. Ξεκινώντας από τα βασικά, πρέπει να:

Στον Molossos, η ασφάλειάς σας είναι η ειδικότητά μας, είναι τομέας μας. Στο κατάστημά μας θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από υποδήματα εργασίας, για άντρες και γυναίκες, σε πολλά χρώματα και σχέδια, σε ανταγωνιστικές τιμές και το κυριότερο; Μάρκες και μοντέλα ανώτερης ποιότητας που φέρουν τις σφραγίδες από τις μεγαλύτερες εταιρείες υποδημάτων εργασίας, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Eπικοινωνήστε μαζί μας για να βρείτε τα κατάλληλα παπούτσια εργασίας.

Πίσω στο blog