09/07/2021

ΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ΡΟΥΧΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – HIGH VISIBILITY

Επιλέξτε τα κατάλληλα βάσει των προτύπων και των αναγκών σας

Τα ανακλαστικά ρούχα εργασίας μπορεί έχουν αρκετές ονομασίες, όπως Ηigh-Visibility ή HiVis, δηλαδή υψηλής ορατότητας ή αλλιώς «fire-flies» -σε μια ελεύθερη απόδοση «πυγολαμπίδες», εξυπηρετούν όμως ένα κοινό σκοπό: την προστασία και την ασφάλεια του ατόμου που τα φορά, σε περιοχές όπου ο κίνδυνος χαμηλής ορατότητας είναι αυξημένος.

Φωτεινός «Παντοσώστης»

Τα ανακλαστικά ρούχα εργασίας (HiVis ρούχα) χρησιμοποιούν έντονα χρώματα για να κάνουν το χρήστη να ξεχωρίζει από το περιβάλλον μέσα στην ημέρα, σε συνδυασμό με ανακλαστικές ταινίες για την επίτευξη της ανάκλασης τεχνικού φωτός για ορατότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα HiVis πρότυπα κατά EN ISO 20471

Το EN ISO 20471 είναι το διεθνές πρότυπο που καθορίζει τις απαιτήσεις για υψηλής ευκρίνειας ενδύματα προειδοποίησης σε περιοχές κινδύνου, όπως η εργασία σε δρόμους, κοντά σε σιδηροδρομικές γραμμές, σε αεροδρόμια, λιμάνια ή εργοστάσια.

Τα συστατικά της ορατότητας

Τα ενδύματα υψηλής ορατότητας είναι προσεκτικά κατασκευασμένα από επιμέρους στοιχεία που τα καθιστούν αποτελεσματικά και προστατευτικά.

·      Ύφασμα φθορισμού

Τα χρωματιστά υφάσματα που επιτρέπονται κατά το πρότυπο, είναι το κίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο ύφασμα φθορισμού, από τα οποία κατασκευάζονται φόρμες, γιλέκα, μπλούζες, παντελόνια , ακόμη και βερμούδες. Τα έντονα, φωσφοριζέ χρώματα πετυχαίνουν την ορατότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

·      Ανακλαστικές ταινίες

Φτιαγμένες με τεχνολογίες γυάλινων σφαιριδίων ή πρισματικών ανακλαστικών στοιχείων, οι ταινίες επιστρέφουν το φως στην πηγή απ’ όπου προήλθε, όπως για παράδειγμα οι προβολείς αυτοκινήτου, για νυχτερινή ευκρίνεια ή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Έτσι, εάν για παράδειγμα εργάζεστε στο πλάι του δρόμου σε νυχτερινή ώρα, η ανάκλαση των ρούχων σας θα φανερώσει την ύπαρξή σας σε διερχόμενους οδηγούς από απόσταση, ελαχιστοποιώντας κινδύνους ατυχημάτων.

3,2,1…Ορατότητα!

Εντός προτύπου, βρίσκουμε τρεις «τάξεις» ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας εργασίας, με την 3 να προσφέρει το υψηλότερο επίπεδο προστασίας και την 1, το χαμηλότερο. Κάθε τάξη ενδύματος καθορίζεται από δύο παράγοντες:

1.    Την έκταση υφάσματος φθορισμού

2.    Την έκταση ανακλαστικού υλικού

Εσείς σε ποια τάξη ανήκετε;

Τάξη 1

Έντονο ύφασμα φθορισμού σε έκταση 1.400cm2 και ανακλαστικές ταινίες 1.000 cm2.

Ενδείκνυται για εργασία σε κλειστούς χώρους και πιθανή διέλευση αυτοκινήτων με ταχύτητα 30χλμ/ώρα.

Τάξη 2

Έντονο ύφασμα φθορισμού έκτασης 1.300cm2 και ανακλαστικές ταινίες 5.000 cm2.

Ενδείκνυται για εργασία σε δρόμο, κούριερ και πιθανή νυχτερινή διέλευση αυτοκινήτων με ταχύτητα 50χλμ/ώρα, σε φυσικό φως φεγγαριού.

Τάξη 3

Έντονο ύφασμα φθορισμού έκτασης 2.000cm2, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με μπουφάν ή μακρυμάνικη μπλούζα και παντελόνι κατά τη διάρκεια της ημέρας και ανακλαστικές ταινίες 8.000 cm2 στα μανίκια και στον κορμό μπροστά και πίσω, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ενδείκνυται για νυχτερινή εργασία χωρίς φυσικό φως και νυχτερινή διέλευση αυτοκινήτων με ταχύτητα 90χλμ/ώρα.

Για να παραμένετε στο «προσκήνιο»

Τα ανακλαστικά ρούχα εργασίας απαιτούν συγκεκριμένη χρήση, φροντίδα και συντήρηση για να σας κρατούν ορατούς με ασφάλεια και διάρκεια. Γι’ αυτό, η εταιρεία Molossos Wear σας παρέχει συμβουλές αποτελεσματικότερης χρήσης των HiVis ρούχων.

-Πριν τα αγοράσετε, να ελέγχετε πάντα τη σχετική ένδειξη τάξης στην οποία ανήκουν

-Αγοράστε μόνο πιστοποιημένα ενδύματα

-«Κουμπώστε τα»! Έτσι εξασφαλίζετε ότι τα ρούχα σας καλύπτουν επαρκώς

-Αποφύγετε να τα καλύπτετε με άλλα ρούχα ή σακίδια

-Διατηρήστε τα ρούχα όσο το δυνατόν πιο καθαρά

-Βεβαιωθείτε ότι πλένονται βάσει οδηγιών ώστε να μην αλλοιωθούν οι ανακλαστικές ταινίες

-Όσο πιο λερωμένο είναι το ένδυμα, τόσο περισσότερο μειώνεται η αποτελεσματικότητά του-Προχωρήστε σε απόρριψη των ρούχων όταν έχουν μόνιμους λεκέδες σε μεγάλες επιφάνειες

Μείνετε ήσυχοι και ορατοί με ανακλαστικά ρούχα εργασίας

Όλα τα είδη ένδυσης HiVis στο Molossos Wear είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών και πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας. Ανακαλύψτε τα!

Πίσω στο blog